ScioŠkola ve Frýdku-Místku bojuje o svou existenci i přes zamítnutí MŠMT

„Rodiče se odmítají smířit s tím, že by škola ve Frýdku nevznikla. Bohužel nemají v okolí žádnou možnost, aby své děti vzdělávali na veřejné škole v souladu se svým přesvědčením,“ říká Darina Klimparová, ředitelka vznikající frýdecké ScioŠkoly. Škola proto v současné době hledá způsob, jak rodičům nabídnout pomoc s individuálním vzděláváním dětí. „Rodiče se na nás obracejí, abychom jim pomohli s nalezením řešení. Jako jediná možná cesta se jeví, že bychom zřídili instituci, která bude děti vzdělávat jako klasická ScioŠkola, nebude mít ale status školy. S tím je spojená jediná nevýhoda, která je ale dost podstatná. Školné, na které by díky příspěvku od MŠMT rodiče dosáhly, by se muselo zvýšit tak, abychom zaplatili provoz školy.  Na to řada rodičů ale bohužel nemá peníze. Proto nezbývá než sehnat finance jinde,“ komentuje situaci Darina Klimparová.

Cesta, jak může škola peníze sehnat, je získat je například formou crowdfundingu, případně sponzorských darů. Je potřeba vybrat kolem 1 milionu korun, aby se zaplatilo vybavení školy.  Proto ScioŠkola vítá jakoukoli pomoc v tomto ohledu. Jde o hodně. Rodiče sami psali ministryni, když byla žádost poprvé zamítnuta. V dnešní době se rodiče věnují dětem a přípravě na jejich budoucnost. „Jako rodiče se učíme vychovávat děti v souladu s moderními vědeckými poznatky a nechceme, aby pak přešly do školy, kde je zastaralý systém, který se zaměřuje na výkon, kvantitu informací, nepřistupuje k dětem individuálně. Také chceme, aby děti chodily do školy rády a získaly ke vzdělávání kladný postoj, říká Veronika Púpalová, maminka a zároveň průvodkyně v budoucí škole.

„Všechny existující ScioŠkoly prošly úspěšně Českou školní inspekcí a byly hodnoceny kladně. Například brněnská škola byla doporučená jako příklad pro ostatní školy. Kladně byla hodnocena výborná personální strategie vedení školy založená na profilaci profesionálního pedagogického týmu jako základního předpokladu pro zajištění kvalitního vzdělávání, respektující vztah pedagogických pracovníků k individuálním potřebám žáků, vstřícná komunikace a účinná podpora rozvoje osobnosti každého žáka nebo motivace a vedení žáků k seberozvoji, rozhodování a přijímání.  Budeme tedy doufat, že i rodiče ve Frýdku budou moci dopřát svým dětem vzdělání podle jejich přesvědčení,“ říká Ondřej Šteffl, zakladatel společnosti Scio a ScioŠkol.

Prosíme všechny, kdo nás chtějí podpořit, ať už nápadem, nebo finančně, aby se nám ozvali na fm@scioskola.cz.

Aktivity kolem vzniku ScioŠkoly dále pokračují. Například 31. července se zájemci o školu mohou setkat s představiteli školy na společném výletě do Dobratic pod Prašivou. Součástí výletu určeného pro rodiny s dětmi, které se zajímají o ScioŠkolu, bude doprovodný program. Sraz je v 8:15 na vlakovém nádraží FM ve Frýdku-Místku.

Kontakt pro více informací o ScioŠkole Frýdek-Místek

Darina Klimparová